Šaban Bajramović

Šaban Bajramović je bio romski pjevač iz Jugoslavije i Srbije. Rođen je 16. aprila 1936. godine u Nišu. Šaban Bajramović je jedan od najčuvenijih romskih pjevača. Proslavio se hitovima kao što su Đelem, đelem, Opa, cupa, Geljan dade, Rovena,Vaker, Bijele ruže i još mnogo naslova. Bio je pjesnik, pjevač, svirač i glumac. Ostavio je dubok trag na muziku u područjima bivše Jugoslavije. Izdao je i sarađivao je na oko 20 albuma i 50 singlova. Smatra se da je komponovao više od 650 pjesama i kompozicija. Njegova interpretacija pjesme Đelem, đelem, je 1964. godine prihvaćena kao himna roma na Svjetskom Romskom kongresu, a pjesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata. Bio je prepoznatljiv po crnim sunčanicama koje je krajem devedestih počeo nositi. U skoro svim tekstovima o njemu uz njegovo ime je stajalo "Kralj romske/ciganske muzike". Umro je 8. juna, 2008. godine u Nišu.

Šaban Bajaramović je rođen u Niškoj ciganskoj četvrti. Školu gotovo da nije ni pohađao, ali je kasnije naučio čitati i pisati. Kao skoro svi pripadnici njegovog naroda muzičko obrazovanje je sticao na ulici. Osim što je učio svirati na ulici je i zarađivao za život proseći. Znao je svirati neke instrumente, ali najbolje je znao svirati kontrabas. U devetnaestoj godini dobija poziv za vojsku. On odlazi nakratko u vojsku, iz koje dezertira zbog jubavi prema jednoj djevojci. Uhapšen je i osuđen na tri godine zatvora u čuvenom zatvoru Goli otok. Na sudu je izjavio da ga oni ne mogu osuditi koliko on može podnijeti pa mu je kazna produžena sa tri na pet i po godina.

Glumio je:
1982    Nedeljni ručak
1987    Anđeo čuvar   
1997    Gypsy Magic  
1998    Crna mačka, beli mačor

Diskografija:

1980    Djelem, djelem    
2000    Gypsy King of Serbia  
2000    Kralj romske muzike  
2001    Mostar Sevdah Reunion presents Šaban Bajramović: A Gypsy legend 
2002    Herdelezi
2003    Šaban Bajramović    
2003    Biseri romske pesme   
2004    Duša Roma
2004    Moro ilo   
2004    Pijanica
2005    Kalamange avera  
2005    Kerta mange daje 
2005    Najšuže gilja 
2005    Parno gras
2006    Gypsy King & Drunkard 
2006    The Best Of 
2006    Ciganske pesme 
2006    Romano Raj  
2006    Mostar Sevdah Reunion: Šaban